onsdag 19. februar 2014

Keno & Cherie

Endelig var det tid for at Cherie og Keno skulle få treffes igjen. Cherie fikk løpetid i begynnelsen av måneden og mandag viste progesteron-nivået at det nærmet seg tid for en mulig parring.

Moder'n var på fullt firsprang over grensen - bokstavelig talt - mandag ettermiddag. Heldigvis besinnet hun seg etter å ha diskutert med erfarne tolleroppdrettere og Malin som er Keno's eier. Avreisen ble utsatt til tirsdag morgen. Vi var forberedt på at kanskje særlig Cherie ville trenge litt tid til å gjøre seg kjent i omgivelsen og trygg på sin utvalgte. Derfor hadde ble vi bokstavelig tatt på sengen - alle 3 som var med :-)

Cherie kom ut av bilen - frigjort for alt som het bånd og seler - og løp ivrig rundt hundegård - hvor Keno stod - hus og hage. Jeg antar at det var ca 5 minutter, så kom Keno ut. Cherie satte jo standarden - fortalte hvem hun mente var sjefen - og var kostbar!...skal vi si i 2 minutter? Så var det en rask kurtise..og Keno fikk vist at han er erfaren og en handlingens mann. På 3 minutter var akten i gang og så hang de ca 15 minutter.
Vi rakk ikke å ta fram varme klær, vintersko eller kamera, så det blir noen få mobilkamerabilder å vise fram.
Hun & Han

Cherie & Keno

De blivende foreldre?
Vi tobeinte fikk så kose oss litt med Keno's sønn Iver , en kopp kaffe og en lang prat med Malin før vi kjørte til Karlstad for å finne et sted å overnatte - vi hadde lyst å prøve å få til en parring til før vi reiste hjem. Best Western kan absolutt anbefales; et riktig "lyx"-hotell for firbeinte ;-) Her stod det vann-og matskål og ventet sammen med egen seng og pledd:
Men...når sant skal sies, var det godt å få krype opp i senga til mor etter maten og legge seg inntil beinet...der sovnet hun og hadde en god natts søvn. Malin rapporterte det samme om Keno.
 Så møttes vi tidlig i morges igjen; og da mente nok Keno at man trengte ikke de 8 minuttene i forkant heller ;-) . Det ble litt heftig og vi firbeinte måtte trå til å roe gemyttene. Jammen godt at både Malin og Keno er lugne! For så vidt fikk Keno rett; det gikk enda fortere i dag. Cherie var i humør til litt flørt og så gikk det bra likevel.Her sitter de igjen etter vel gjennomført:

Nå kunne man løpe og utforske sammen; Keno mente sågår at de kunne greie litt mer, men det var ikke frøkna interessert i

Nå er det bare å vente i spenning! Lykkes vi, tror vi på en fin kombinasjon toller.

Om Keno skriver hans eier Malin følgende:
Stort hjärta, stort ego…Lägg till en enorm motor och arbetsvilja, en uthållighet som heter duga och ett ständigt glatt humör…Det är Keno det!
Keno är en herre med ett otroligt trevligt temperament! Han kan jobba ihop med alla sorters hundar, hanar som höglöpande tikar, och släpper snällt in  främmande hanar i vårt hus. Han är framåt och orädd och tar sig fram i all terräng utan att blinka. Det finns hur mycket energi som helst i honom, och han har också en av och på knapp och är lugn och trygg inomhus de dagar det inte händer så mycket.
Hans framfart i spårtävlingar visar en bra näsa och en mycket bra spårförmåga, han missar sällan ett spår. Spår är verkligen Kenos passion! Han spårar med hög fart och hög motivation och det lyser av lycka i hans ögon när han hittar en spårpinne i spåret. På senare år har han nu tränats om i spåret och går nu även hårda spår med stora störningar utan problem.
 Inom jakten är hans starka sida söket och hans dirigerbarhet, han kan jobba självständigt utan problem, men gillar också att jobba i team med mig. Han har en bra markeringsförmåga och ett bra minne. Med en motor av den här storleken som Keno har, gör att varje träning får vara väl genomtänkt så att hans intensitet blir på rätt nivå. Det som är hans stora fördel är att han kan jobba hur mycket som helst, i vilken terräng som helst, han är tyst och han är snabb. Själva momenten i jakten är han duktig på, han lär sig fort.
På hösten är vi med på älgjakten, något både Keno och jag tycker är spännande! Keno har gått en hel del skarpa eftersök och vi har funnit viltet varje gång.

Föremål och leksaker betyder mycket för Keno, så vid uppletande av föremål ska de till varje pris hittas och lämnas till matte, och snabbt ska det gå! Näsan är påslagen från första skicket och han täcker marken väl och har inget problem att ta sig fram om det skulle vara en svår terräng.
Keno är klickertränad i lydnaden och bjuder gärna på beteenden. Det är därför lätt att lära honom nya moment. Hans bästa belöning är en tennisboll, eller den rosa grisen, eller pip-bollen eller…ja, han gillar leksaker! Även godis räknas som en bra belöning. Han tränar med hög intensitet och har full fokus på mig, oavsett störningar runt om. Att träna lydnad är också en av Kenos stora passioner och fritt följ är nog lite av ett favoritmoment!

Utställning är inte mattes favoritgren, därför är Keno sparsamt utställd. Han har dock ett cert. Vi tränar det heller inte men de gånger vi ställer ut sköter sig Keno fint och tycker det är trevligt när domaren kommer fram och säger hej och klappar om honom lite.

Og om Cherie; hva kan jeg si? Hun er svært våken, har stor arbeidsmotor og med avknapp både ute og inne. Hun elsker å apportere, men har ikke vært trent i jakt. Hun er klikkertrent; vi har gått alle grader kurs fra valpekurs til konkurranselydighet og rallylydighet. Vi har ikke startet i konkurranser; det er i grunnen bare hennes fører det står på ;-)
Om hennes personlighet kan vi si at hun kan være litt reservert, men som regel bruker hun i underkant av 1 minutt på å bli kjent og da er hun en åpen, glad og kjærlig hund som gjerne overøser en med "kyss".
Cherie har jo vist sine sporevner; både i blodspor (viltspor), bruksspor og sporing på harde flater. Hun har gjennomført Spesialsøk modul I og II samt vært med på starte opp treningsgrupper for en ny hundesport i Norge: Smeller.
Cherie fikk sitt N VCH på sin 2 årsdag. Etter dagens regler ville hun ha innehatt nok premieringer til også å kunne titulere seg som N UCH dagen derpå, men fordi det da var krav om minst ett Stor-CERT, så ble hun N UCH 2 år og 2 mnd gammel.
Senere har vi deltatt i NM i blodspor og året etterpå vært med på den norske retriever-landslaget ved NVM 2013 i Danmark. I Danmark greide vi ikke å gå i mål, men samlet vant det norske laget NMV 2013 - det var moro! Og igjen er vi så heldige å ha kvalifisert oss til landslaget som skal konkurrere i slutten av august i år- denne gang i Norge. Og det akkurat så pass sent på året, at vi skal greie å komme i form igjen til konkurransen selv om det blir et valpekull - håper vi :-)

Cherie er heller ikke perfekt, men har mange gode kvaliteter som iblandet Keno's gode egenskaper, både mhp arbeidsevne, mentalt og eksteriørmessig, vil kunne tilføre noe positivt til å vedlikeholde tolleren som den fantastiske hunderasen den er: vi gleder oss!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar