tirsdag 24. mai 2011

Sporarbeid

..nå er det alvor; ikke bare blodig!
Vi har begynt på sporkurs hos Camilla; det er ren luksus for vi er bare 2 kursdeltakere. Det gjør at vi får god tid til å legge spor, gå spor, diskutere og evaluere og vi har det veldig hyggelig: timene går fort og det blir gjerne veldig sent før vi finner hjem igjen. Nå skal det føyes til at  mor tror det er veldig greit at vi ikke er flere, for til tross for de enorme skogområdene som vi befinner oss i ved Eggenmoen...så greier vi kunststykket å krysse sporene ;-...så hyggelig har vi det! Og de firbeinte som skal gjøre jobben får litt ekstra utfordring!
Første kurskveld begynte vi med godbiter i sporet; og Cherie som første hund ut...spornøye & matglad (en herlig kombinasjon!) kom jo nesten ikke av tverre flekken. På neste spor, ble det flere meter mellom godbitene og Tascha gikk jo veldig fint. Så gikk vi over til å legge ut deponi med 10-15 m mellomrom.Nå gikk det bedre for Cherie også. Hjemmelekse ble å trene på å plukke pinner.
Men vi hadde også fått plass på ordinær blodsporprøve hos Spaniel-klubben Telemark, så først konsentrerte vi oss om å trene blodspor.
Cherie har sporet opp rådyret! Nå skal det hjem og i fryseren igjen!

Tascha sporet opp ett hun også!...og det unnslipper ikke!
Sporprøven ble arrangert like utenfor Skien torsdag ettermiddag. Dagen før hadde vi et herlig regnvær her på østlandet,og selve prøvedagen blåste det bra. Så det var spennende å gå ut med sporlegger ogdommer; helt nytt miljø og terreng. Tascha gikk først og i mors øyne gikk hun veldig bra. Sporlina var nå kappet og mor passet på å ikke kveile opp samt gi line. Tempoet var behagelig og det virket som hun tok sporet godt.Litt problemer fikk vi i en vinkel, men etter å ha søkt litt i ulike retninger tok mor Tascha tilbake til punktet hvor hun var sikker på sporet og lot hun prøve ut på nytt; da gikk det greit resten. Vi fikk ikke noen tilbakemelding på tiden, men det føltes veldig riktig...og alt-i-alt var mor som fører svært fornøyd med sporingen. Så var det Cherie. Hun også holdt et fint tempo, men slet litt mer med vinklene..vi var nok ute og søkte et par plasser, men vi brukte ikke lang tid. Og her også veldig fint i mål...og vil gjerne bære skanken.
Etterhvert kom alle inn og "dommen" kom...vi fikk 2.premie...litt paff, men ok; sånn var vurderingen tenkte mor. Da dommeren var dratt kommenterte sporlegger premieringen; hun syntes visst det var litt strengt. Det var ikke så mange som gikk; tror det var 10 stk totalt og det var da 2 med 1.premie (en med HP), våre 2.premier og en 3.premie...resten var 0.premier.

Det var bare å gå på med krom hals igjen; plukke pinner, legge blodpor og vanlig spor...med pinner! Det siste var kjempespennende. Tascha er til de grader flink...det er ikke en pinne igjen; bokstavelig talt. Hun knekker dem så der har mor en utfordring! Få Tascha til å plukke og levere pent fra seg...uten å tygge! Cherie brukte litt lenger tid på å skjønne at hun skal plukke pinnene opp, men etter ett par forsøk, så plukket hun opp og fikk godbit for det...og det gikk seg til. Og hun leverer pent fra seg uten et merke.
På kurskveld to, bare med Cherie, begynte da sporleggerne med å krysse sporene. Nå hadde vi fått beskjed om å bruke godbiter igjen og ikke pinner. Det gikk jo greit - etter å ha støttet hundene forbi kryssene, men det så nok ut som at dersom vi lot være å legge godbiter, så ville vi få farten litt opp...spornøye er hun uansett. Nå ble kursdeltakeren for sikkerhetsskyld dirigert på hver sin side av en grusvei! Vårt spor ble relativt enkelt (mer rette strekker) og med 3 vinkler...uten godbiter underveis -men - noe Cherie da ikke visste -en rikelig haug i sporslutten. Den andre hunden fikk både svinger og godbiter for å bremse farten... På kurset får vi da også til til å følge hverandre og det er veldig lærerikt. Tina fikk et flott spor og gikk veldig bra. Så var det oss to: veldig spennende...for mor hadde jo miste retningssansen..igjen....og var ikke helt sikker på hvor på Eggemoen hun egentlig var (når man går der og prøver å finne ut av det, er det godt å vite at det var 4 sporhunder i området ;-)...god trøst hvertfall!).

Flott skog...men kanskje litt ensformig??
Cherie gikk veldig fint ut...fin fart og spornøye. vel halvveis begynte hun nok å bli frustert over manglende godbiter...ingen ting å finne :-(...farten dabbet av...det  ble tid til en liten avtreden på naturens vegner...gressspising...kjeftig på en plante som sto så freidig - helt for seg selv - på en åpen slette....nå begynte føreren å bli frustert! Har det hele tiden i meg at sporing skal være en "lydløs" aktivitet...det skal det på blodspor,så mor kom ikke på at hun kunne være klar og tydelig på at gress spiser vi ikke...men vi kom i gang igjen og jenta gikk flott i mål til alle godbitene...nåde den mauren som hadde prøvd seg da! Vi fikk også bli med å se Mia & Camilla gå deres spor.
Ny hjemmelekse ble igjen å plukke pinner..nå i gress eller skog.
Så i dag var det ut igjen. Opp til Solli og fikk lagt 2 vanlige spor, med 4 pinner, og så en tur i skogen.

...her stoppet Cherie og ville snu...noen som ser for seg Kittelsen? Det var bare roten av et tre...i feil himmelretning ;-)

Snuppene i skogen!
Det hadde blåst godt ett par dager...og igjen er det noen trær som har takket for seg:

Sporene ble så gått etter turen, først Tascha og Cherie til slutt. Begge er imponerende flinke; spornøye og nå har de fin fart! Cherie bruker litt lenger tid på å skjønne at hun skal spore opp og plukke pinnene; men mot slutten av sporet var det helt på plass! Brukte Camilla's taktikk med å gjennta plukkingen av samme pinne flere ganger og belønne for det!
Egentlig skulle mor lagt 2 blodspor også, for å gå i morgen, men nå "orket" vi ikke mer...det får vi legge i morgen og gå på torsdag...så får vi ta vanlig spor på fredag. Lørdag er det ny blodsporprøve for begge: Dachshundklubben i Holmestrand. Alvor ja??

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar