lørdag 4. juni 2011

Prima sporhunder

Denne uken har det ikke blitt så mye tid til å trene bruksspor...det har vært full fokus på blodspor. Men mor har hatt stor nytte av sporevnene til Tascha: spørs om vi kan tilby sporing til andre..som mister mobiltelefonen sin? Tirsdag la mor to blodspor, både med fokus på den kommende oppgaven som sporlegger, og for sporprøven i helga. Onsdag gikk vi sporene. I begynnelsen av Cherie's spor ¨på onsdag, ringte mobilen til mor. Mor valgte å la den ringe ut, men antakeligvis har hun i ren refleks åpnet lommen den lå i. Da vi kom tilbake til bilen, var mobilen borte. Fortvilelsen var stor; og mor begynte å lete...baklengs i sporet. Så kom hun på at vi har jo sporhund! Tilbake til bilen og tok ut Tascha og begynte forfra i sporet som Cherie akkurat hadde gått. Hun gikk jo helt "sporrett"...og etter vel 200 m begynte hun å sirkle litt. Der, litt ut av sporet..og godt skjult lå mobilen! Prima hund????

Og nå har vi vært på ordinær blodsporprøve hos Norsk retrieverklubb avd Nord-Trøndelag: for en prøve! Det heter at der det er hjerterom, er det husrom...og det gjaldt her! 46 startende hunder på en og samme dag! Og vi var ferdige kl 16.30...det hadde mor aldri trodd! Det forteller om god organiseringsevne i tillegg til hjerterom!...vi sier som Halfdan Sivertsen: "eg e' imponert"
Ja, da har mor debutert som sporlegger...og det er helt klart at respekten for sporleggere har økt! Mor brukte 3 timer på å legge 2 spor....livredd for å ikke kunne støtte dommerene under prøven. Nytt kart til GPS'en var kjøpt inn og nytt var også blodstav...mor trodde det var pinne med svamp på...men dette var jo ett fantastisk redskap: ikke noe søl og god kontroll på at man hadde blodet tilstrekklig under veis: ønskeliste for neste jul er skrevet!


Utstyr til legging av blodspor

Så var det oppmøte i dag tidlig; ordenltig skittvær: regn og godt med vind. Dette skulle bli spennende...hvor mye blod i gjen..hvor mye hadde bekkene utvidet seg...og  hvor mye skulle vi gå på overvær..igjen! Mor gruvet seg som en hund! Kledde på seg flere lag + gortex!
Alle møtte og vi kom i gang kl 10 (etter trekking)...mor startet som sporlegger for en annen toller-frøken. Det var så absolutt en ny erfaring å gå bak andre og ikke ha fokus på egen hund. Det gikk bra; vi kom i mål og mor pustet lettet ut! ...og så går det opp for henne at "hjelp...nå skal jeg kanskje ut selv"...granske kart, rekkefølge og hive seg i bilen. Heldigvis fikk vi tid til åbåde lufte Cherie litt, gi litt vann å drikke og så: helt nytt opplegg, plukke pinner!

Cherie sjekker ut etterlatenskaper etter dyr som kanskje skal spores opp...
Så kom sporlegger og dommer: artig å få en dommer som har toller selv!...Cherie gikk bra ut, men underveis så skjønner mor at vi er noe ute av sporet...det blåste godt, og Cherie greide for en gangs skyld å egemtlig passere sårleie...men så fikk hun nok ferten av noe..og tok oss tilbake; snuppa!. Etterhvert kom vi i mål; og dommer ga uttrykk for litt usikkerhet om karaktergiving. Vi fikk litt råd på veien til  trening. Mor var fornøyd og Cherie bar skanken tilbake til bilen! Så var det til Tascha's spor...her fikk vi heldigvis et spor i mellom slik at Tascha fikk samme forberedelser.

Avspenning før vi går prøven.
Tascha gikk kjempebra! Stemningen var god...godt og vått spor....fant langt om lenge sårleie! Og gikk fint i mål...da sier dommeren: dette var forskjellen på en 1. og 2. premie! Jo, dette stemmer jo med det jeg har observert i denne sesongen: Tascha er hakket "kvassere"...

Sånn ser en 1.premiehund ut rett etter at jobben er gjort!
Så var det andre sporet til mor; denne gang med en Dachs...mor var kjempespent. Dessverre fant hun andre spor...tydet på elg...og prøven ble avsluttet. Synd...for dette var et spennende spor.
Og da var det tilbake til "basecamp"...og en matbit: herlig!
Og det ble en 2. premie på Cherie og en 1. premie for Tascha! Vi var ikke i toppen, men det var herlig å se ett-tallet igjen! Og...herlig med dommere som gir gode tips!
Tilbake i byen, tok vi en avstikker mot fjorden...fri lek & avkjøling:Sportreningen fortsetter!...men første siste sporkurskveld hos Camilla i overmorgen...denne gangen uten å ha gjort leksene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar